Författare / Martin Tistedt

Martin Tistedt

Martin Tistedt

Martin Tistedt debuterade med Segerhuva på Vertigo förlag 2004. Boken emottogs med skräckblandad förtjusning, fasa, äckel och beundran. I Tistedts nästa bok Lux aeterna (2006) möttes livsprocessernas oupphörliga kaos och poesins särskilda stringens. Födelse, förintelse, smuts, renhet, vällust, smärta: det organiska och ickeorganiska varats störtflod vältrade sig fram genom universum och språket – långt bortom gott och ont. 2011 kom hans tredje roman, Världens världslighet, en extatisk roman som utspelas tvärs genom historien, arterna och kontinenterna, från swingerklubbar med gränslös vällust och överdådiga middagar hos makteliten till haitiska revolutioner och lesbiska skolflicksorgier.

Våren 2014 släpptes kärleksberättelsen Vår, en text som ekar av Ovidius förvandlingar, av Brueghels landskap, av barockens pastorala dödsmedvetande, av Bellmans rusighet, av Stagnelius ruttnande skönhet, av den revolutionära romantikens tro på en absolut poesi, av postmodernismens ironiska vantro på textens autenticitet. I grund och botten drivs den av en ungdomlig kraft, förtvivlan och begär efter skönhet och intensivt liv. Vår är som om Ernst Jünger och Edith Södergran hade återfötts i en svensk gymnasieflicka.

2014 tilldelades Martin Tistedt Mare Kandre-priset.

Ur motiveringen: ”För att hans texter utspelar sig i den bombastiskt barocka och könsuppluckrande språkförvandlingens gränsland mellan poesi och prosa. Hans texter är vildsint och patetiska, megalomana och ömkliga, fulla av våld, sex, grymhet, förtvivlan, hysterisk humor och sinnessjuka metaforer.”

Böcker av Martin Tistedt: