Författare / E.T.A. Hoffmann

eta_hoffmann

E.T.A. Hoffmann

Den obestridliga originaliteten i E. T. A. Hoffmanns (1776-1822) verk hänger ihop med hans begåvnings mångsidighet – förutom författare var han också kompositör och librettist (Tjajkovskij gjorde en berömd tonsättning av Nötknäpparen), tecknare och musikkritiker. Även hans bitvis kaotiska livsomständigheter och hans personlighets dubbla natur satte sin prägel på verken: han var byråkrat och jurist och samtidigt en vildsint konstnär med smak för det fasansfulla och groteska som dessutom hamnade i ständiga bråk eftersom han gärna ritade karikatyrer av sina egna chefer.

Ett annat typiskt drag hos Hoffmann är att han obekymrat blandar intryck från ”låga” genrer (vulgär underhållningslitteratur som den engelska gotiska skräckromanen) och den tyska nyromantikens mest radikala litterära grepp, som romantisk ironi, det fragmentariska, det sublima.

Genom sitt rasande geni, sin dåliga impulskontroll och spontanitet (Djävulsdrogen lär ha skrivits på mindre än en månad) släppte Hoffmann lös krafter som fått många att se honom som en föregångare till den moderna psykologins idéer: så som psykets motsägelsefullhet, multipla personligheter, det omedvetnas makt. Exempelvis använde sig Sigmund Freud av Hoffmanns berömda novell Sandgubben för att utveckla sin teori om det kusliga (das Unheimliche).

Böcker av E.T.A. Hoffmann: