Vril

Vril : eller Den kommande rasen – Edward George Earle Bulwer-Lytton

130:00 kr

Här skildras i enlighet med dåtidens intresse för exotiska utopier ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vril-kraften.

Kategorier: , , .

Produktbeskrivning

”Det finns definitivt tillfällen när en liten stimulans av alkoholisk natur, tillsammans med en cigarr, verkar upplivande på fantasin.”

I våra dagar är den stora 1800-talsförfattaren Bulwer-Lytton mest ihågkommen för Vril: eller den kommande rasen från 1871. Här skildras i enlighet med dåtidens intresse för exotiska utopier ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vril-kraften.

Inte minst är Vril intressant för den kult den omgivits av långt efter att den skrevs. Olika grupper, från Madame Blavatskys teosofer fram till ockultistiska nazister och fram till nutida konspirationsteoretiker, läste den utopiska äventyrsromanen som en sann berättelse och sökte på allvar efter vril-kraften. Även Thomas Pynchon har grävt i den ihåliga jorden-teorin i sina romaner.

KG Johansson, som står bakom en lång rad viktiga översättningar, har gjort den första moderna svenska tolkningen av Vril: eller den kommande rasen. I sitt efterord berättar han om Bulwer-Lytton, hans författarskap och romanen Vrils märkliga efterhistoria som ekar ännu i våra dagar.
Pressröster om boken:

Vril sänker i berättelsen ned oss till en värld som verkar efter andra förutsättningar än över jord. En värld som målas upp som ett ideal. En värld som upprätthålls av Vril.
Texter som inspirerar människor att handla är intressanta i det att de avslöjar litteraturens kraft. Kraften att agera i en situation antingen genom ett destruktivt eller konstruktivt förhållningssätt. Vril har påverkat människor att leva ut sina ideologier. – Pierre Angell, Tidningen Kulturen

Mer information

Titel

Vril: eller den kommande rasen

Författarnamn

Edward George Earle Bulwer-Lytton

Översättning

KG Johansson

ISBN

9789186567347

Bandtyp

Inbunden

Antal sidor

245

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Vril : eller Den kommande rasen – Edward George Earle Bulwer-Lytton”