Samtal – Pietro Aretino

Samtal: nunnornas liv, de gifta kvinnornas liv, skökornas liv – Pietro Aretino

110:00 kr

I Samtal (1534-35) skapade Aretino en kraftfull klas­­si­ker som med stor humor och smutsig realism skildrar det tidiga 1500-talets liv, seder och erotiska lekar.

Kategorier: , , .

Produktbeskrivning

”…aldrig tidigare har jag läst en skönlitterär text med lika många och fantasifulla omskrivningar för könsorgan eller sexualakt. I ett och samma stycke benämns det manliga könsorganet som flöjt, knölpåk, hjärtevärmare och regel och liknas därtill också vid både spett och basun. Jag skrattar högt och tror gång på gång att uttrycken inte kan överträffas, men ack så fel. Det är mäkta imponerande och en mycket varierande och roande läsning.” (Erika Johansson, FT)

I tre dagars tid samtalar Nanna och Antonia under ett fikonträd utanför Rom om vilken syssla som bäst skulle passa Nannas dotter: nunna, hustru eller sköka? Vi får höra en rad erotiska och burleska anekdoter som för tankarna till Decamerone men går flera steg längre.

Pietro Aretino (1492-1556) var den italienska renässansens enfant terrible och kallade sig själv furstegisslaren, sanningsälskaren, den gudomlige. Han kom från enkla omständigheter men lyckades genom sin begåvning för elak satir och underskön lyrik bli en av tidens mäktigaste personer; han kan även sägas ha varit den första journalisten. I Samtal (1534-35) skapade Aretino en kraftfull klas­­si­ker som med stor humor och smutsig realism skildrar det tidiga 1500-talets liv, seder och erotiska lekar.

C-M Edenborg har uppdaterat de illegala svenska översättningarna från 1936-38 och försett dem med inledning och kommentarer.

Mer information

Titel

Samtal: nunnornas liv, de gifta kvinnornas liv, skökornas liv

Författarnamn

Pietro Aretino

Översättning

C/M Edenborg

ISBN

9789185000395

Bandtyp

Mjukband

Antal sidor

254

Utkom

Maj, 2008

Serie

Vertigos erotiska klassiker

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Samtal: nunnornas liv, de gifta kvinnornas liv, skökornas liv – Pietro Aretino”

Vertigo gissar att du också är intresserad av…