osynliga händer – Stig Sæterbakken

Osynliga händer

140:00 kr

Osynliga händer är både grotesk och ömsint, gripande och upp­rörande. Den gör oss alla till medbrottslingar i vad som kunde kallas motsatsen till århundradets kärlekshistoria.

Produktbeskrivning

Stig Sæterbakkens Osynliga händer griper dig om strupen och släpper inte taget före det ohyggliga slutet: det här är noir. I ett regnigt, smutsigt, trasigt Oslo undersöker polis­inspek­tören Kristian Wold en 14-årig flickas för­svinnande. Utan att komma närmare det omöjliga fallets lös­ning, inleder han en förbjuden relation med flickans mamma. I samma takt som Wold slits sönder av dubbelspelet och den moraliska ambivalensen, blandas hans kärlek med våld, hans hopplöshet med en förtvivlad livsvilja. Osynliga händer är både grotesk och ömsint, gripande och upp­rörande. Den gör oss alla till medbrottslingar i vad som kunde kallas motsatsen till århundradets kärlekshistoria.

 

Från de svenska recensionerna:

”Har du, liksom jag, tröttnat på deckare skrivna efter mall 1 A men suktar ändå efter brott och polisarbete är detta en bok för dig. Obehagligare än det mesta jag läst på länge, men språkligt suverän.” (Jessica Björkäng, Bokhora.se)

 ”Som läsare får man öva upp sin motvallsläsning mot en moraliskt korrupt människas egocentriska perspektiv. Det är en skickligt genomförd form som Sæterbakker stöpt denna obehagliga historia om passion och moralisk gränsdragning i. Hur långt kan Vold gå utan att man som läsare protesterar?” (Emma Almgren, Dalarnas Tidning)

”Osynliga händer börjar som en mycket välskriven noirdeckare. […] Alla i den mörka boken blottar sina rovdjurständer, styrs av grumliga behov, egenintresse. Sen tycks flinen plötsligt vända sig ut från boken, rakt mot deckarälskaren. Jag som brukar heja på de där ofega som bryter samhällets regler för att nå heligare mål, rättvisa, godhet, får Saeterbakkens lyckliga slut som ett slag på käften.” (Pia Bergström, Aftonbladet)

”Med ’Osynliga händer’ visar Sæterbakken på ett liknande sätt [som Anna Odell i verket ’Okänd kvinna’] hur psykopaten som gestalt angår oss moraliskt snarare än patologiskt. Kristian Wold (som naturligtvis kan utläsas som ”kristet våld”) begår, liksom i förbifarten, fruktansvärda brott med läsarens goda minne och obrutna sympati. Och det är först i berättelsens skälvande slutscen som man definitivt måste överge solidariteten med honom för att bevara sin mänsklighet. Det är också här man tvingas inse sin medbrottslighet.” (Mats Kolmisoppi, Helsingborgs Dagblad)

”På ett korthugget, exakt språk iscensätter Sæterbakken hela det relationspsykologiska kretsloppet av idealisering, polarisering och ond integration. Mindre än en hårdkokt nattsvart deckare är ’Osynliga händer’ en roman som prövar vår förmåga att förstå och förlåta, samtidigt som den knuffar läsaren längre och längre ut på ett moraliskt moras.” (Fabian Kastner, Svenska dagbladet)

”Kriminalromaner av det här slaget, med ett starkt och övertygande relationsdrama i botten, gör nästan att man kan förlåta all den skit som publiceras inom genren i övrigt.” (Stefan Whilde, Tidningen kulturen)

 

Från de norska recensionerna hösten 2007:

”Osynliga händer är en mycket stark roman, skriven med ett precist och ekonomiskt språk där vartenda ord har mening och tyngd, där det knappt finns en enda kliché, där den skoningslösa passionen skapar framgången.” (Kurt Hanssen, Dagbladet)

”Knivskarpt obehag. Stig Sæterbakken skriver otäckt bra om begär, moraliska överträdelser och om männi­skor du inte skulle vilja likna. Tekniskt är detta en råstark bok. Sæterbakkens scener är renskurna och klichéfria, bilderna är exakta, och trådar som kan verka förvirrande när de planteras, nystas alltid upp i rätt ögonblick.”  (Annette Orre, Dagsavisen)

”Styrkan i Sæterbakkens författarskap är hans förmåga att skåda djupt. Djupt i männi­skans inre liv, historia, vanor, drömmar, mörker och saknad.” (Nora Simonhjell, Morgenbladet)

”I Osynliga händer har Sæterbakken utnyttjat kriminalgenren på ett briljant vis för att skapa en mångtydig och ohygglig text.” (Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende)

Mer information

Titel

Osynliga händer

Författarnamn

Stig Sæterbakken

Översättning

Niklas Darke

ISBN

9789185000616

Bandtyp

Inbunden

Antal sidor

212

Utkom

Maj, 2009

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Osynliga händer”