Oscar Wilde – Teleny, eller Medaljens baksida

Oscar Wilde – Teleny, eller Medaljens baksida

4.00 out of 5 based on 1 customer rating
(1 kundrecension)

160:00 kr

Teleny, eller Medaljens baksida (1893) är en av de första erotiska romanerna med inriktning på kärlek mellan män.

Slut i lager

Kategorier: , , .

Produktbeskrivning

Medan våra läppar fortfarande var pressade mot varandra knäppte hans hand långsamt, omärkligt, upp mina byxor och smög sig försiktigt in i öppningen, undvek instinktivt alla hinder i sin väg och fattade sedan tag om min hårda, styva och värkande lem, som glödde som brinnande kol.

Teleny, eller Medaljens baksida (1893) är en av de första erotiska romanerna med inriktning på kärlek mellan män. Men berättelsen om det passionerade förhållandet mellan den förmögne Camille Des Grieux och pianisten René Teleny i 1890-talets Paris har också drag av gotisk skräck. Det mesta tyder på att Oscar Wilde var en av de drivande i författandet, men också att han inte var ensam utan samarbetade med vänner som Robbie Ross och John Gray. Den exakta tillkomsthistorien förblir i dunkel. Denna klassiker inom den viktorianska erotiken är i varje fall en oupphörligt dramatisk, överraskande, chockerande, gripande, ömsint, grotesk och inte minst starkt upphetsande berättelse som inte liknar någon annan.
KG Johanssons översättning av Teleny är den första till svenska; i sitt efterord berättar han om romanens tillkomst och kommenterar den utförligt.

Dandyn Oscar Wildes (1854-1900) penna är en av världslitteraturens vassaste. Han skrev en mängd berömda romaner och pjäser, som Spöket på CantervilleDorian Grays porträtt och Mister Ernest. Ryktbar och dyrkad, älskade han inte bara kvinnor utan också män, vilket genom ett uppmärksammat rättsfall ledde till hans undergång.
Pressröster om Teleny:
Teleny må vara en erotisk klassiker, och en bra sådan. Men den är mycket mer. Den är en finstämd men samtidigt rå skildring av längtan, begär, kärlek och passion. Den tar upp motsättningar och fördomar, den kommenterar hycklande moral och oresonligt hat. Den är analog i sin värdering av våra känslors liv, kontra vår pragmatiska moral. Den är helt enkelt vacker, hemsk och underbar. Romanen är mänsklig i sin skildring av känslor som rationalitet och lagar inte kan släcka. (Simon Olofsson, Piteå-tidningen)
Det finns en frihet i uttrycket, som delvis påminner om hur E.M. Forster i sin outgivna Maurice (på svenska tidigare i år) tillåter skribenten/skribenterna att skriva utan att tänka på konsekvenserna. Det är också befriande att läsa en sådan stil som ger blanka fan i dygd och moral. (Björn Kohlström, Bernur)

Mer information

Titel

Teleny

Författarnamn

Oscar Wilde

Översättning

KG Johansson

ISBN:

9789186567231

Bandtyp

Inbunden

Genre
Grafisk Form
Omslag
Antal Sidor

249

Utgivningsdatum

Maj, 2014

Recensionsdatum

1 recension för Oscar Wilde – Teleny, eller Medaljens baksida

  1. marthina@elmqvist.org
    4 av 5

    :

    Vacker och sorgesam, passionerad och förbjuden. Extra eggande att denna romans tillkomst är höjt i ett rust dunkel.

Skriv en recension