Mörk vår & Jasminmannen – Unica Zürn

Mörk vår & Jasminmannen – Unica Zürn

80:00 kr

I klar och registrerande prosa skildrar Unica Zürn djup depression och visionär galenskap, förvirrat kringflackande och vistelser på olika mentalsjukhus.

Slut i lager

Kategorier: , , .

Produktbeskrivning

Jasminmannen (1965-67) är en av litteraturhistoriens största psykosskildringar. I klar och registrerande prosa skildrar Unica Zürn djup depression och visionär galenskap, förvirrat kringflackande och vistelser på olika mentalsjukhus. Trots det distanserade språket blir resultatet en sjukdomsskildring som smyger sig på läsaren. Samma stil utmärker kortromanen Mörk vår (1967) som, också den med självbiografiska drag, skildrar ett barns uppvaknande till kärlek och sexualitet. Liksom i Jasminmannen är i Mörk vår det lustfyllda förknippat med det smärtsamma: sexualiteten har destruktiva drag. Kärleken är rutten och ska snart dö.

Översättningarna av Jasminmannen och Mörk vår är gjorda av poeten Helena Eriksson, som tidigare har översatt Zürns anagramdikter i tidskriften OEI. Med Zürn delar hon, förutom fascinationen för anagramformen, också känslan för jasminen.

Helena Eriksson är poet och debuterade 1990. Hennes senaste bok är Strata (2004).

Mer information

Titel

Mörk vår och Jasminmannen

Författarnamn

Unica Zürn

Översättning

Helena Eriksson

ISBN

9789185000128

Bandtyp

Inbunden

Grafisk form

Carl Johansson

Antal sidor

176

Utkom

April, 2004

Efterord

Helena Eriksson

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Mörk vår & Jasminmannen – Unica Zürn”