Mille Markovic: biografin – Beata Hansson & Deanne Rauscher

Mille Markovic : biografin

90:00 kr

En av årets mest om- och baktalade böcker är här: biografin om ett annan slags kung som med blod, svett och tårar (bokstavligen) har skrivit in sig i den svenska nutidshistorien.

Produktbeskrivning

”Fram tonar bilden av en hårdhudad yrkeskriminell med sårig barndom och en egen, orubblig idé om rättvisa – nämligen hämndens rätt. Han går sina egna vägar och vissa ruttna saker gör han inte. Men misshandlar gör han, i kallt blod.” (DN)

 

Mille Markovics första minne är när hans mor hittades död, hängande från körsbärsträdet i den lilla serbiska byn där han växte upp. Vid mitten av 1960-talet flyttade han med sin far till Sverige. Mille var en människa som fått slå sig fram i livet. En upp­växt under ständiga konflikter och fosterhemsplaceringar ledde fram till en framgångsrik boxningskarriär. Därefter upptäckte han att det var både roligare och mer lukrativt att driva svartklubbar och strippställen. Numera är han känd som storgangstern som fått den svenska makteliten att darra.

Journalisterna Beata Hansson och Deanne Rauscher har intervjuat Mille och ett stort antal av hans familjemedlemmar, vänner och fiender. Det finns inte många biografier över framstående kriminella som är lika hänsynslös och naken som den här. Boken är illustrerad med fotografier. Förordet är författat av professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki.

”Om boken har något slags syfte är det att den möjligen ger en inblick i en värld av enastående tarvlighet och råhet.” (SvD)

Läsaren får följa skapandet av en fruktad och originell yrkeskriminell, i ont och gott, i med- och motgång, i frihet och på kåken. Vi får lära oss om en annorlunda syn på rätt och fel, våld och ömhet. Vi får läsa om mordförsök, rysk roulette, tortyr, missbruk, men också om Milles kärlek till sina barn och hans förtvivlade försök att leva ett bra liv.

Mille Markovic mördades den 23 januari 2014.

 

(Gänget bakom biografin: Edenborg, Rauscher, Markovic, Hansson.)

 

Deanne Rauscher (född 1953) är utbildad journalist och har varit verksam som socialarbetare. 2004 utkom hennes och Janne Mattssons uppmärksammade bok om bordellhärvan 1976: Makten, männen, mörkläggningen (Vertigo förlag). Tillsammans med Tove Meyer medverkade hon i Thomas Sjöbergs uppmärksammade Den motvillige monarken (Linds, 2010).

Beata Hansson (född 1959) har en bak­grund som kassabiträde, väktare, telefonist och receptionist. Efter examen från Kulturvetarlinjen arbetar hon sedan femton år tillbaka som spökskrivare, kritiker, redaktör och journalist, bland annat för Situation Stockholm.

Mer information

Titel

Mille Markovic: biografin

Författarnamn

Beata Hansson & Deanne Rauscher

ISBN

978-91-85000-97-5

Bandtyp

Inbunden

Grafisk form

Carl Johansson

Antal sidor

248

Utkom

Januari, 2012

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Mille Markovic : biografin”