Kung Kristina – Kjell Lekeby

Kung Kristina – Kjell Lekeby

120:00 kr

Idéhistorikern Kjell Lekeby har använt delvis nytt källmaterial för att belysa både Kristina själv och den bild hennes samtid hade av henne.

Produktbeskrivning

Det har muttrats och mumlats genom århundradena om den legendariska svenska drottningen Kristina. Halvkvävda visor om hennes homosexuella preferenser, hennes hermafroditism, hennes egendomliga personlighet. Nu har idéhistorikern Kjell Lekeby tagit ett rejält grepp om ämnet och rett ut begreppen. Han har använt delvis nytt källmaterial för att belysa både Kristina själv och den bild hennes samtid hade av henne.

Aldrig förr har drottningen kommit oss närmare än här, bortom heroisering och demonisering. Märkligt modern, t o m postmodern, kommer en egensinnig och modig individ oss till mötes. Just som våra dagars människor hade hon en lekfull attityd till identitet och kön, där förvandlingen var en levande möjlighet.

Bokens förord är skrivet av Eva Borgström, som är doktor i litteraturvetenskap och verksam vid nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg. Boken är även rikligt illustrerad.

Mer information

Titel

Kung Kristina

Författarnamn

Kjell Lekeby

ISBN

9789197349130

Bandtyp

Mjukband med flikar

Grafisk form

Carl Johansson

Antal sidor

124

Utkom

Okänd, 2000

Förord

Eva Borgström

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Kung Kristina – Kjell Lekeby”

Vertigo gissar att du också är intresserad av…