Katedralernas mysterium – Fulcanelli

Katedralernas mysterium – Fulcanelli

200:00 kr

Katedralernas mysterium (Le mystère des cathedrales) från 1929 är en av de stora alkemiska klassikerna. Dess författare, pseudonymen Fulcanelli, hör till 1900-talets mest sägensomspunna karaktärer.

Produktbeskrivning

Katedralernas mysterium (Le mystère des cathedrales) från 1929 är en av de stora alkemiska klassikerna. Dess författare, pseudonymen Fulcanelli, hör till 1900-talets mest sägensomspunna karaktärer, som gjort stora avtryck även inom populärkulturen.

I Katedralernas mysterium, som gavs ut av hans lärjunge Eugène Canseliet efter att Fulcanelli enligt myten lyckats med det alkemiska verket och försvunnit från det normala livet, gör författaren en läsning av gotikens bildvärld utifrån alkemins säregna ambitioner. Reliefer, glasfönster och målningar avhandlar i hans ögon det största mysteriet, arbetet med att nå De vises sten, all fullkomlighets fullkomlighet.

Kjell Lekeby har skrivit och översatt en lång rad verk, med särskild inriktning på esoterism, till exempel Nicolas Flamels Boken om de hieroglyfiska bilderna (1996), Kung Kristina: drottningen som ville byta kön (2000) och Gustaviansk mystik: Alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer och skattegrävare i den esoteriska kretsen kring G A Reuterholm, hertig Carl och hertiginnan Charlotta 1776-1803 (2010). Christer Böke är praktiserande alkemist och har ägnat stor möda åt att förstå Fulcanelli och hans berömda verk. I hans efterord läser vi om spekulationerna kring Fulcanellis person samt dennes alkemiska metod.

Detta är den första svenska översättningen av Katedralernas mysterium. Utgåvan är försedd med Julien Champagnes originalillustrationer och uttömmande kommentarer.

 

Pressröster om Katedralernas mysterium:

Katedralernas mysterium är elegant skriven och kretsar kring en provokativ betraktelse över kyrkornas egentliga symbolik, det hedniska arvet kanaliserat genom kristendomen och kristus-som-idé. Genom användande av fonetisk cabala, vilket här avser liknelser i ord sett genom mystiken, skapas stoff för vad som inte sällan är halsbrytande insikter. Tidningen Kulturen

Mer information

Titel

Katedralernas mysterium

Författarnamn

Fulcanelli

Översättning

Kjell Lekeby

ISBN

9789186567088

Bandtyp

Inbunden

Antal sidor

236

Utkom

Maj, 2013

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Katedralernas mysterium – Fulcanelli”