heliogabalus

Heliogabalus: eller den krönte anarkisten – Antonin Artaud

140:00 kr

Kategorier: , .

Produktbeskrivning

”Och anarkin, på den nivå dit Heliogabalus driver den, är den förverkligade poesin.”

Fransmannen Antonin Artaud (1886–1948) hör till 1900-talets mest rasande konstnärer. Vare sig han slungade sig ut
i sin ”grymhetens teater”, vred och slet i sin skönhet som skådespelare eller skrev sönderslitande texter, var hans ett kompromisslöst poetiskt liv levt på vanvettets gräns.

Först var han verksam i den franska surrealistgruppen, därefter som en sorts fribrytare på och över gränsen till psykos vilket ledde till en serie psykiatriska ingrepp, särskilt en lång serie elchocker. Väl utsläppt skapade han några av sina starkaste texter. Den första större översättningen var antologin Artaud av Artaud: texter i urval (1981). Den andra var romanen Van Gogh: Självmördad av samhället (1995). Nu kommer den tredje: sammanlagt en fattig representation av ett av 1900-talets viktigaste författarskap.

I den mytohistoriska romanen om den ökände kejsaren Helio­gabalus (203–222), som han skrev 1934, förlorar sig Artaud och uppfinner sig igen i det historiska materialet och myterna. Då och då anpassar han sig till det historiska stoff han tillägnat sig, sedan kastar han det åt sidan igen. Hans Heliogabalus ser tronen som sin scen och folket som sin publik, han förvrider och avslöjar maktens perversitet.

Hans Johanssons översättning av Heliogabalus är den första till svenska. I sitt efterord berättar han om författaren och verket.

 

Pressröster om boken:

De flesta brukar beskriva Artauds famösa roman som en personlig fantasi om Heliogabalus, men idag tror jag vi måste läsa den med andra ögon. Den är inte bara en kulturell milstolpe, den har också något väsentligt att säga om antiken. Artaud är kanske den första författare som verkligen har vågat kasta ljus över antikens skuggsida. – Gabriella Håkansson, Sydsvenskan

Mer information

Titel

Heliogabalus: eller den krönte anarkisten

Författarnamn

Antonin Artaud

Översättning

Hans Johansson

ISBN

9789186567323

Bandtyp

Inbunden

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli den första att skriva en recension “Heliogabalus: eller den krönte anarkisten – Antonin Artaud”