0153-FFK-O-VERT-DEF-CMYK

Förfärande kvinnor

5.00 out of 5 based on 1 customer rating
(1 kundrecension)

180:00 kr

“De kalla händerna ligger knäppta på hans bröst, och nu drar han sig längre undan från deras beröring.
Nej! En polka till, om han så skall falla död ned.”

Många av de som skrev gotisk skräck mellan 1840- och 90-talen var kvinnor. Ofta ansågs deras sätt att leva vara lika förfärande och utmanande som deras texter: ogifta; boende ensamma; boende med gifta män; boende med andra kvinnor!

Vi hyllar dessa kvinnor, deras texter och leverne med denna samling noveller där alla av gotikens klassiska drag går att finna: övernaturliga berättelser i miljöer med vittrande slott, åskväder, sönderslitna moln och månsken över upprörda hav, alltsammans befolkat av hålögda adelsmän och bleka jungfrur.

Art. nr. 9789186567750. Kategorier: , , .

Produktbeskrivning

I början av 1800-talet blev romanläsandet en populär sysselsättning. Nya tryckmetoder och bättre kommunikationer spred den nya underhållningsformen. Tekniska och vetenskapliga framsteg som järnvägar och elektricitet, tillsammans med spiritism och andra flugor, förändrade världen. Horace Walpole hade skrivit sin skräckroman Borgen i Otranto några årtionden tidigare, och 1818 kom Mary Shelleys Frankenstein.

Sådana böcker blev början till en våg av gotisk skräck i framför allt Storbritannien – mer eller mindre övernaturliga berättelser i miljöer med vittrande slott, åskväder, sönderslitna moln och månsken över upprörda hav, alltsammans befolkat av hålögda adelsmän och bleka jungfrur.

Många av de som skrev gotisk skräck var kvinnor, och några av dem finns i den här samlingen. Inte bara deras noveller och romaner var förfärande och utmanande, utan kanske ännu mer deras sätt att leva: ogifta; boende ensamma; boende med gifta män; till och med boende med andra kvinnor!

Novellerna i boken är skrivna mellan 1840- och 90-talen, av författare som systrarna Brontë, George Eliot och Charlotte Perkins Gilman, och förtjänar mycket väl att läsas än i dag.

Pressröster om boken

”En fin liten samling som inte bara består av 1800-talsnoveller, utan också korta biografier över författarna och resonemang kring vad de skrev. Skräcken växer fram ur moraliska berättelser och ur industrialismens tilltagande skräck för naturen. Ofta är det inte så skrämmande, men det finns hårresande pärlor som Elizabeth Gaskells ’Den gamla barnflickans berättelse’.”Lotta Olsson, DN

”De här författarna skrev alltså i gotikens kölvatten, på en stil som var föråldrad redan då. Det ger en tidsmässig förskjutning, en vag känsla av oro, av att saker inte står rätt till – en erinring av det opålitliga. Johansson, som tidigare bland annat översatt Percy Bysshe Shelley, visar bra känsla för arkaismer som ger atmosfären en lagom patinerad yta.”
Björn Kohlström, Bernur

”Innan varje novell presenterar KG Johansson varje författare med en kort biografi om respektive författare, något som gladeligen uppskattas. Antologin kommer i ett smidigt format och lämnar en med mersmak för det gotiskt groteska.” – Hugo Kuhlin, Tidningen Kulturen

”Som så ofta inom en litterär kanon är de uppburna hågkomna namnen inom den gotiska skräcken män. Därför är det naturligtvis förtjänstfullt att lyfta fram kvinnliga författare, särskilt sådana som då var så framgångsrika men som sållats bort med tiden till förmån för en Wilde, Stoker eller Dickens.”Johan Köhler, Litteraturmagazinet

”I ’Förfärande kvinnor’ får den som krossar ett hjärta, förr eller senare, anledning att ångra sig bittert. Vilket kanske kan skänka en viss tillfredställelse. Men samlingen är värd att läsa också för de introducerande texter och fördjupande noter som ramar in de gotiska skräckberättelserna och skapar ett sammanhang.”Elisabeth Lahti Davidsson, dagensbok.com

 

Mer information

Titel

Förfärande kvinnor

Författarnamn

Charlotte Brontë, Emily Brontë, Elizabeth Gaskell, Hesba Stretton, Adelaide Anne Procter, George Eliot, Mary Elizabeth Braddon, Amelia Edwards, Ellen Wood, Charlotte Riddell, Charlotte Perkins Gilman

Översättning

KG Johansson

ISBN

9789186567750

Bandtyp

Inbunden

Grafisk form

Cecilia Pettersson

Antal sidor

388

Utkom

2016-09-30

1 recension för Förfärande kvinnor

  1. marthina@elmqvist.org
    5 av 5

    :

    ALLA som älskar Penny Dreadful måste läsa, alla som älskar gotik måste läsa, alla som vill upptäcka ett stycka kvinnohistoria måste läsa, alla som gillar skräck måste läsa, ALLA måste läsa. Själv släkte jag inte lampan efter Den gamla barnflickans berättelse av Elizabeth Gaskell. Men blev också förförd av Charlotte och Emily Brontës inledande noveletter.

Skriv en recension