69 tecken på att du är en rättshaverist – Mårten Schultz & Magnus Frederiksen

69 tecken på att du är en rättshaverist – Mårten Schultz & Magnus Frederiksen

4.00 out of 5 based on 1 customer rating
(1 kundrecension)

130:00 kr

”JAG SKRATTAR HÖGT.” (Aftonbladet)

Är du en rättshaverist? Är din meningsmotståndare en rättshaverist? 69 tecken på att du är en rättshaverist redogör för den långsamma och vingliga vägen från överstrykningspenna till bombbälte.

Produktbeskrivning

”JAG SKRATTAR HÖGT” (Aftonbladet)

 ”MAN FNISSAR” (Arbetarbladet)

”Att skoja om rättshaverister är inte helt oproblematiskt, då det ofta ligger mycket tragik bakom beteendet. Mårten Schultz löser det bra genom en avslutande, mer allvarlig essä som skildrar problematiken och visar förståelse för rättshaveristen och de bakomliggande orsakerna. Han påpekar också att anklagelser om rättshaverism också kan vara en obehaglig härskarteknik som kan riktas mot människor som faktiskt har fog för sin kritik.” (Arbetarbladet)

 

Är du en rättshaverist? Är din meningsmotståndare en rättshaverist? I 69 tecken på att du är en rättshaverist av Mårten Schultz & Magnus Frederiksen får du en checklista. Att ditt eller din meningsmotståndares beteende någon gång överensstämmer med ett eller några av de tecken som följer gör dig inte nödvändigtvis till en rättshaverist. Men om du känner att merparten bränner till så är du eller din fiende redan en fullfjädrad rättshaverist.

I 69 enkla steg, med exempel och illustrationer, redogörs för den långsamma och vingliga vägen från överstrykningspenna till bombbälte. Exemplen har Schultz hämtat ur sin egen och sina kollegors verklighet, men givetvis är varje likhet med levande eller döda personer helt tillfällig.

 

Ur förordet:
Denna lilla framställning handlar om rättshaverister. Varför skriver man en bok om detta ämne? Anledningen är att rättshaverister är ett ständigt samtalsämne bland jurister och bland andra som kommer i kontakt med dem. Rättshaverism är en nagel i ögat på offentligheten och dess tjänstemän. (…) Syftet är förstås också att underhålla. Rättshaverism är ett reellt problem, för såväl det offentliga systemet som för de människor som blir rättshaverister. Dessa problem förtjänar allvarliga överväganden och analys. Men det hindrar inte att det kan vara fruktbart att betrakta rättshaverismfenomenet även genom ett humorns prisma. I bästa fall kan ett humoristiskt perspektiv bidra till debatt också om allvarliga saker.
Mårten Schultz (född 1973) är professor i civilrätt och Sveriges ledande juridiska kommentator. Han utsågs 2012 till Årets Jurist och samma år till Årets lärare vid Stockholms universitet. Han grundade 2013 Institutet för Juridik och Internet och är mycket synlig som krönikör och twittrare samt författare till en mängd böcker.

Magnus Frederiksen (född 1979) är frilansande illustratör och grafisk designer. 2008 gick han ut Forsbergs skola och sedan dess undervisar han där i kreativitet och illustration. 2011 gav Vertigo ut hans gränslöst uppskattade Erotisk Ritbok, och samma år kom även Skateboarding coloring book ut på Dokument press.

Mer information

Titel

69 tecken på att du är en rättshaverist

Författarnamn

Mårten Schultz & Magnus Frederiksen

ISBN

9789186567156

Bandtyp

Inbunden

Antal sidor

160

Utkom

Oktober, 2013

1 recension för 69 tecken på att du är en rättshaverist – Mårten Schultz & Magnus Frederiksen

  1. josef.nedstam@gmail.com
    4 av 5

    :

    Rolig, tragisk, kort. Mest tragisk då den känns dokumentär. Får mig också att fundera på vilka kostnader vi är beredda att lägga på rättssäkerhet. Jag hoppas en författare som Kalle Lind kompletterar denna anonymiserade inifrånskildring med en historisk exposé över kända rättshaverister.

Skriv en recension